ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Home / ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Κώστας Καλπακίδης γεννήθηκε στο χωριό Ρίζια–Ορεστιάδος του Νομού Έβρου και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου με συνολική υπηρεσία στο δημόσιο 27 χρόνια, ενώ είχε την ευθύνη του ποδοσφαιρικού τμήματος του αθλητικού σχολείου Ηρακλείου για 12 έτη με πολλές πανελλήνιες διακρίσεις στο σχολικό πρωτάθλημα και 6η και 11η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Από το 1982 είναι πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ ( Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) Θεσσαλονίκης με βαθμό ¨Λίαν καλώς¨ και ειδικότητα ποδόσφαιρο με βαθμό ¨Αριστα ¨. Από 1983 έως το 1986 έκανε μετεκπαίδευση στη Ανώτατη Σχολή των Σπορ της Κολωνίας (Deutsche Sporthochschele Koeln ) και παρακολούθησε μια σειρά σεμιναρίων για Master στην έρευνα της επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και στην Προπονητική.

Είναι απόφοιτος της Γερμανικής σχολής ποδοσφαίρου με δίπλωμα Α και μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (Deuscher Fussball Bund).Κάτοχος UEFA B και πρώτη φάση UEFA A.

Η αθλητική του δράση στο ποδόσφαιρο αρχίζει από το 1976 στη Θεσσαλονίκη και στον Αγροτικό Αστέρα Ευόσμου, για να τελειώσει μετά από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας σε όλα τα Εθνικά (πλην της Α εθνικής) πρωταθλήματα στην Ελλάδα και 3 χρόνια στη Γερμανία. Ομάδες που έπαιξα κατά σειρά είναι: Αγροτικός Αστέρας Ευόσμου( Β εθνική), sc Kapellen ( Verbansliga) Αναγένηση Επανομής (Γ και Δ εθνικής), ΠΟΑ Ατσαλένιο Ηρακλείου(Δ Εθνικής ),Γιούχτας(Α τοπικό).

Η αγάπη του για το έργο του προπονητή τον απασχολεί ήδη από το 1984 που ήταν αθλητής της SC Kapellen στη Γερμανία και παράλληλα προπονητής των παιδικών τμημάτων της ομάδας. Στην Ελλάδα η προπονητική του καριέρα αρχίζει το 1990 /91 ως βοηθός προπονητής και υπεύθυνος της φυσικής κατάστασης της ομάδας του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Από το 1991 έως 1998 εργάστηκε σαν προπονητής στα τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα της Κρήτης. Από το 1998 ασχολείται με το παιδικό ποδόσφαιρο και ήταν τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών του ομίλου «ΛΙΝΤΟ», ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου ποδοσφαίρου με 500 και πλέον παιδιά,11μελές προπονητικό τιμ και ομάδα στα εθνικά πρωταθλήματα της χώρας.

Τη σεζόν 2002 -2007 είχε την ακαδηία του ΚΑΝΤΙΑ με 180 και πλέον παιδιά στις εγκαταστάσεις του CANDIA MARIS ενώ διατηρούσε ομάδα στο τοπικό πρωτάθλημα Ηρακλείου, τη ΔΟΞΑ ΜΑΣΤΑΜΠΑ.Τον Αύγουστο του 2007 ο υπεύθυνος της Ακαδημίας Κώστας Καλπακίδης συμφώνησε με τη διοίκηση του LIDO soccer να συνεργαστούν αναλαμβάνοντας την διεύθυνση της ακαδημίας. Μαζί του ήρθαν όλα τα παιδιά του CANDIA MARIS δίνοντας νέα δυναμική στο LIDO soccer.

Η συγγραφική του δραστηριότητα άρχισε με το βιβλίο « ΖΗΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ », που εκδόθηκε το Μάιο του 2010 από τις εκδόσεις «Δοκιμάκη» , βιβλίο που αποτελεί οδηγό του παιδικού ποδοσφαίρου ( 360 σελίδων ) ,καθώς ασχολείται με την οργάνωση και τον προγραμματισμό του ποδοσφαίρου στην αναπτυξιακή ηλικία .

Σαν εισηγητής έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια προπονητών ποδοσφαίρου με ποικίλα θέματα που αφορούν το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όπως :

STRESS IN FUSSΒΑLL ( «Στρες στο ποδόσφαιρο»)
Ταχύτητα στο ποδόσφαιρο.
Προπόνηση δύναμης στο ποδόσφαιρο
Οργάνωση και προγραμματισμός της παιδικής προπόνησης .
Παιδική προπόνηση & επιθετικό ποδόσφαιρο.
Η Προπόνηση ως θεωρία και πράξη στην αναπτυξιακή ηλικία των 6-10 & 10-14.
Νευρομυική στο ποδόσφαιρο. Οργάνωση και μεθοδολογία.